Gedachtegoed

Januari 2023
Ik mag je elke dag opnieuw ontmoeten
Mensen met dementie hebben hier zowel zelf als in het contact met anderen mee te maken.
Het is nodig om elke dag opnieuw af te stemmen:        waar zit je vandaag? Ben je in het moment of ben je helder en vrij en weet je waar je in de maatschappij verkeert?
Dit veroorzaakt verdriet voor beide kanten: De persoon zelf verandert en verliest zijn/ haar identiteit en de naaste omgeving ervaart verlies en rouw van de persoon die ze gekend hebben.
De liefde blijft in de vorm van bij elkaar zijn en in de vorm van onschuld.
De filters verdwijnen bij dementie. De ratio speelt niet meer mee en de emoties worden heftiger en worden zonder filter geuit. Onthoud dat de persoon in kwestie de oriëntatie in de wereld kwijt is en zich dus onveilig voelt.
Kan jij er zijn als veilige haven?

 

oktober 2022
Rouw heeft vele verschillende lagen
Rouw en verlies in jezelf herkennen, je afvragen wie je bent, wat je voelt, wat
ervoor zorgt dat je je zo voelt en zo bent.
Soms word je door dat gevoel overvallen als je op een bepaald punt in je leven
bent aangekomen. Maar dit gevoel kan ook ineens opspelen als je een dierbare
verliest door overlijden of iemand ziet veranderen door bijvoorbeeld een
ziekte, maar het kan ook gebeuren dat je er zelf ineens mee wordt
geconfronteerd.
Maar vergis je niet, er zijn verschillende lagen van rouw. Het verlies of
dreigende verlies van je baan kan bijvoorbeeld ook al veel onzekerheid met zich
meebrengen, waardoor je uit balans raakt en veel verdriet kan ervaren.
Want welke stap in je leven heeft ervoor gezorgd dat je er nu zo in staat? Denk
hierbij aan je baan, relatie, vriendschappen, etc. Wat was jouw drijfveer? Wat
heeft jou er vroeger toe gezet om je op een bepaalde manier te ontwikkelen?
Klopt dit nog met het nu?
Gevoelens van rouw en verlies kunnen je behoorlijk in beslag nemen, zowel
geestelijk als lichamelijk.
Je hoeft echter niet in de overlevingstand te gaan of jezelf te verliezen in een
oceaan van golven. Je wordt juist uitgenodigd om te voelen waar je op dit
moment bent en van hieruit te gaan ontdekken hoe je jouwvrouw en verlies in
balans kunt brengen.

September 2022
Dag workshop familie opstelling bij Hylke Bonnema.
Georganiseerd door intuïtieve familieoptellingen van Hylke Bonnema.

De dag bracht educatie maar vooral beleving met zich mee. In het moment zijn en daaruit ervaren en geven.
- In een oefening een drieluik gedaan met zijn drieën: Je gaat elke keer op het teken van de ander een andere rol spelen die je toegedeeld krijgt. Je doet dit in stilte met elkaar en daardoor kom je in verbinding en komt er een samenspel tot stand.
- Daarnaast heb ik ook 1 op 1 mogen ontvangen en mogen geven: 1 op 1 begeleiding begint  met begeleidend gesprek en wordt stapsgewijs gevoeld. Daaruit wordt er actief afgestemd door  verdiepende vragen te stellen. Hierna kan er door gevoeld worden en de volgende stap genomen worden. Zelf heb ik nogmaals gevoeld bij het ontvangen dat het verleden nog steeds verweven is en in verbinding staat met het nu. Ik heb mooie inzichten voor mezelf gekregen en dit aangekeken.
Bij het mooie werk massagetherapie en in het werk lichamelijke begeleiding bij rouw en verlies, maak ik vaak in de praktijk mee dat de familielijnen zo mee spelen en voelbaar zijn.
Dit kan te maken hebben met keuzes die je onbewust hebt gemaakt zoals het vastzetten van boosheid, verdriet niet toelaten of niet aan willen kijken/ doorvoelen, maar ook in het stukje niet weten, omgang met verlies, burn-out.
Het lichaam is ons geschiedenisboek wat soms al een stukje “leesbaar” is voor iemand zelf. Door aanraking en afgestemde vragen kun je nog meer gehoord en gevoeld worden zodat het herkend en erkend wordt wat er speelt om je meer bewust te maken waardoor je in beweging kan komen.
Mooie systemische verbindingen en verdiepingen leggen.

Maart 2022
Massage bij Kanker
Vrijdags begin maart ben ik gestart met de opleiding Massage bij  Kanker. Hiermee wil ik me meer verdiepen in deze ziekte en me specialiseren. Zodat ik massage kan geven als ondersteuning in het proces zelf of in het herstel kan toepassen. Tot zover zie en voel ik het als volgt.
In de holistische kijk zijn geest en lichaam met elkaar verweven en daarom hebben ze invloed op elkaar. Het lichaam is ziek en de geest doet mee in dit proces. Bij de massage wordt fysiek contact gelegd, in rust en in nabijheid, met zachtheid als ingang. Zachtheid omdat je lichaam in het ziekteproces al zoveel moet verwerken, zoals medisch noodzakelijke behandelingen en allerlei prikkels.
Zachtheid voor de geest en voor het lichaam. Door het lichaam met zachtheid te behandelen, wordt er ruimte en nabijheid geboden om het proces waarin je bent terechtgekomen te verwerken en alles wat er op je afkomt te laten zinken.
Je zit in een situatie waarbij je mogelijk angst en paniek voelt en vaak niet weet wat er gaat gebeuren. Het is belangrijk om aandacht aan die belasting en gevoelens te geven, om je lichaam, geest en je emotionele systeem rust te bieden en er helemaal te mogen zijn.

Mei 2021
Rouw en Verlies
Momenteel ben ik bezig met een verdiepingsopleiding Rouwen met Compassie. Dit is een  lichaamsgerichte therapie.
Rouwen kan op vele manieren/ in veel vormen plaatsvinden;
Het verliezen van je eigen ideeën, zoals bepaalde levensverwachtingen die je voor jezelf had noemen we ook Rouw. Bijvoorbeeld door jezelf te identificeren met je baan welke je door Corona bent kwijtgeraakt, met het idee van getrouwd te zijn maar je door omstandigheden in scheiding terecht ben gekomen.
Jijzelf of je partner is/wordt ziek, dit kan veel verandering met zich meebrengen. Elke vorm van de dood, zoals zelfdoding, dood door een ongeluk, door ziekte of door ouderdom.
Bij elke vorm van rouw, zoals hierboven beschreven, rouwt je lichaam altijd mee. Er is schrik in je lichaam gekomen, bijvoorbeeld door te verstarren of je lijf gaat in de vlucht- of vecht modus.
Door zulke gebeurtenissen, kan er behoefte voor begeleiding opkomen.
Die begeleiding kan zijn door middel van aanraking door Massagetherapie. Via massage therapie wordt je uitgenodigd om je lijf te voelen, daarin kun je ontdekken wat je draagkracht is en van daaruit kun je je emoties gaan voelen en ervaren.
Je gaat herkennen wat er is en waar je op dat moment bent. Want dat moment waar jij bent, is het juiste moment van waaruit je weer kunt gaan bewegen.
Via (mijn) begeleiding en bijbehorende handvatten, ga je in het hier en nu weer voelen via het lichaam.
loslaten van jouw patronen en van de criticus in jezelf. Het beeld dat vaak in de samenleving als “normaal” gezien wordt, mag ook losgelaten worden. Je zult met vriendelijkheid en compassie jouw stappen ervaren in jouw stukje Rouw(en).

Maart 2021
Verkramping en loslaten
Tweede lockdown,
Het missen van het dagelijkse, sociale distantie, van missen van het werk. De verkramping in de samenleving, die voelbaar is en mede door sociale distantie mensen niet meer voor elkaar open staan.
Deze verkramping werd letterlijk in mijn lichaam voelbaar, de verkramping in mijn schouder zorgde voor kanteling van het schouderblad en drukte tegen de zenuw aan. En ja, ik kreeg de zenuwen van dit alles. Hoe nu verder, hoe kan ik mijn kinderen in deze rare tijd zo goed mogelijk begeleiden in alles wat ze tegenkomen?
Hoe ga ik om met het missen van mijn werkzaamheden in de praktijk door de verplichte lockdown? Hoe lang gaat dit door en hoe ontwikkelt dit zich? Hoe gaat de samenleving er dadelijk uitzien, de saamhorigheid, de eenzaamheid, depressie die meer is ontstaan onder ons als mensen?
Het loslaten van deze vragen en door kracht en geloof te vinden in dit alles, is een proces geweest. Doordat ik persoonlijk meer kan loslaten en rust voel, is de verkramping van de spieren in mijn lichaam verminderd en kan ik zeggen dat het mooie van samenwerken van geest en lichaam weer bevestigd wordt.
Gelukkig is het nu dat we weer stapje voor stapje terug gaan naar wat wij het normale noemen. Wil je ook een verkramping loslaten of dieper kijken wat ervoor zorgt dat die verkramping er is? Neem contact met mij op zodat we samen kunnen kijken hoe ik jou hiermee kan ondersteunen.

december 2020
Helaas, heb ik de praktijk moeten sluiten.
Nu we elkaar niet meer mogen aanraken, voelen we het gemis daarvan des te meer. Aanraken is een essentie van ons bestaan. Het niet aanraken, kan een gevoel van eenzaamheid geven en ook het niet meer goed kunnen voelen hoe het met onszelf gaat.
Ik hoop dat de lock- down met daarbij de vertraging en naar binnen keren ons gaat helpen. En dat we hier met z’n allen uit gaan komen.
Voor nu wens ik iedereen veel goeds, liefde en gezondheid toe. Fijne feestdagen met lichtpuntjes en moois voor 2021.
Dat we elkaar maar na 19 januari mogen ontmoeten in de praktijk.
Warme groet, Wendela

 november 2020
Soms raak jij jezelf kwijt.
Dit kan ontstaan door gebeurtenissen om jou heen en doordat we zelf in ontwikkeling zijn. Het contact verliezen met jezelf kan een gevoel van eenzaamheid of het even niet weten geven.
Bij massagetherapie, wordt je uitgenodigd doormiddel van aanraking te gaan voelen in je lichaam. Wat voel je? Wat ervaar je? Wat wil jouw lichaam je vertellen?
Hierbij de uitnodiging om,  jezelf via massagetherapie te ontmoeten.

 
 
 
E-mailen
Bellen